Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ο ακήρυχτος εμφύλιος μέσα από τα πλάνα των φωτορεπόρτερ – Εικόνες που σοκάρουν αλλά αποτυπώνουν παράλληλα το δράμα μιας χώρας κι ενός λαού...



Φωτογραφίες που μοιάζουν να τραβήχτηκαν μιαν άλλη εποχή, δεκαετίες πίσω. Εικόνες που στο μυαλό όλων φέρνουν στιγμιότυπα ασπρόμαυρα, από τις αιματηρές μάχες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορία γράφεται, δυστυχώς με αίμα, μπροστά στο φακό των φωτορεπόρτερ και των τηλεοπτικών συνεργείων.

Αντικυβερνητικοί και φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές μάχονται στους δρόμους του Κιέβου και των υπολοίπων μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας.

Οι εικόνες που αποτυπώνονται στο φιλμ μοιάζουν βγαλμένες από εμφύλια σύρραξη...
Έκδηλη είναι η ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, η οποία μοιάζει αφενός ανήμπορη να αντιδράσει αποτελεσματικά στην εκτόνωση της κρίσης κι αφετέρου διχασμένη στην αντιμετώπισή της, αλλά και στα συμφέροντά της...
Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην έκτακτη συνδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών για την κρίση στην Ουκρανία αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις στους υπευθύνους της αιματοχυσίας, ενώ η Ρωσία στέλνει εκτάκτως στη χώρα ειδικό διαπραγματευτή μετά από έκκληση του Γιανουκόβιτς.

Παράλληλα, έχει πέσει στο τραπέζι και πρόταση από τον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών για συνάντηση με εκπροσώπους των διαδηλωτών στην πρεσβεία της Πολωνίας στο Κίεβο. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι. Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να αποσύρει τα στρατεύματα από την πλατεία Ανεξαρτησίας και να σεβαστεί το δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση. O ίδιος, πάντως, διαβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

Το γεγονός πάντως είναι ένα: η Ουκρανία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες και κρισιμότερες κρίσεις στην ιστορία της, θέτοντας εαυτόν στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Οι διαδηλώσεις μετατρέπονται σε λουτρό αίματος που πνίγουν το Κίεβο και τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Η ηγεσία των δύο πλευρών φαίνεται ανήμπορη να ελέγξει την κατάσταση. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δεν έχει τον απόλυτο έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας, άνδρες των οποίων κατηγορούνται για φρικαλεότητες και χτυπήματα «στο ψαχνό» με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο διαδηλωτών από σφαίρες στο κεφάλι. Από την άλλη, η αντιπολίτευση είναι διχασμένη στον τρόπο αντίδρασης, με την ακροδεξιά νεοναζιστική οργάνωση «Δεξιός Τομέας» (PravySektor) να είναι αυτή που «σπάει» πρώτη τη συμφωνία για εκεχειρία, αγνοώντας τους υπόλοιπους ηγέτες της αντιπολίτευσηςΜέχρι στιγμής, 77 διαδηλωτές -σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας- έχουν σκοτωθεί στο κέντρο του Κιέβου, κατά τη νέα έκρηξη βίας, την οποία η ουκρανική αντιπολίτευση καταγγέλλει ως «προβοκάτσια» της κυβέρνησης κατά των ειρηνικών διαδηλωτών, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έχει ανέλθει στους 571.

Πάντως, ο Όλεγκ Μούσι, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας των διαδηλωτών έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Russia Today τουλάχιστον 300 τραυματίες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου