Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Είναι εικόνα αυτή λιμανιού?Η βρώμικη φωτογραφία της ημέρας


Του Mario Vagman Σήμερα κατέφτασαν στο Ναύπλιο με κρουαζιερόπλοια 3.500 τουρίστες.
Προσωπικά έχω κατά καιρούς κριτικάρει την εμμονή της πόλης στην τουριστική ανάπτυξη. Όχι πως ο τουρισμός δεν είναι βασικός μοχλός προόδου της περιοχής αλλά η εμμονή και μόνο στην τουριστική ανάπτυξη χωρίς να δημιουργούνται παράλληλα τοπικές, πολιτιστικές και καθημερινές ιδιαιτερότητες είναι προφανές πως θα οδηγήσει στην καταστροφή. Είτε θα κατασκευάσει μια καρτποστάλ πόλη για λίγους είτε μια έρημη πόλη καθώς ο τουριστικός πληθυσμός κάνει κύκλους και αν δεν έχεις κάτι ιδιαίτερο να του προσφέρεις πέρα από το κληρονομηθέν νεοκλασικό σου κάλλος που ομολογουμένως και άλλες πόλεις της Μεσογείου το διαθέτουν, κάποια στιγμή θα σε εγκαταλείψει.
Παρόλα αυτά η άφιξη 3.500 τουριστών σήμερα και άλλων τις επόμενες ή τις προηγούμενες μέρες είναι μια σημαντική οικονομική τόνωση. Αν και εφόσον βέβαια αυτοί οι τουρίστες αφήνουν χρήματα. Καθώς έχει διατυπωθεί δημόσια η άποψη από επιχειρηματίες της παλιάς πόλης πως αφήνουν ελάχιστα. Αλλά έστω ότι αφήνουν. Ή έστω πως αυτή η ημερήσια βόλτα τους θα τους πείσει κάποια στιγμή να έρθουν εδώ για διακοπές.
Είναι εικόνα αυτή λιμανιού περατζάδας για να πείσει άνθρωπο να μείνει 7 μέρες για παράδειγμα στην πόλη; Και εγώ προσωπικά, όπως χιλιάδες Ναυπλιώτες και γύρω κάτοικοι το έχω συνηθίσει το θέαμα από μικρό παιδί. Μου είναι οικείο όπως δεκάδες άλλα κακώς κείμενα. Αλλά τα λεφτά και τον τουρισμό δεν τον φέρνουν οι εδώ κάτοικοι. Εδώ ακούμε λόγια για το Ναύπλιο της νέας εποχής, της μαρίνας, των κρουαζιερόπλοιων και άλλα παρόμοια. Κλείνουν λιμάνια, έρχονται Εκθέσεις και ποιος ξέρει τι άλλο.
Και όλα καλώς κάνουνε και γίνονται. Αλλά με τις ίδιες βρώμικες συνήθειες θα κάνουμε προκοπή; Ο Δήμος και το Λιμενικό Ταμείο ή δεν ξέρω ποιος άλλος δεν μπορούν να κάνουν κάτι ειδικά όταν ξέρουν πως θα έρθει κόσμος; Και πες πως δεν μπορούν. Πως ο αγέρας τους την έφερε και έβγαλε την βρώμα του κόλπου. Οι καταστηματάρχες της παραλίας δεν μπορούν να φροντίσουν να έχουμε μια κόσμια εικόνα; Δεν μπορούν με μια απόχη να καθαρίσουν 5 λεπτά τα σκουπίδια; Άμα δεν μπορούν γιατί προσφέρουν τον πιο ακριβό καφέ του Ναυπλίου με την δικαιολογία της θέσης τους;
Ποιος είναι ο λόγος να θεωρούμαστε βρωμιάρηδες τόσοι πολίτες; Aν δεν μπορούμε, ας μην τους φέρνουμε στην τελική τους τουρίστες.
Η φωτογραφία είναι της Τίτσας Μιχοπούλουneo email
15822 863837676997233 7678377587129163293 n

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου