Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Ποιος Είναι ο Σατανάς; Είναι Πραγματικός;

Τι Λέει η Αγία Γραφή

Η Γραφή απεικονίζει τον Σατανά ως πραγματικό πρόσωπο το οποίο υπάρχει στο αόρατο πνευματικό βασίλειο. (Ιώβ 1:6) Μας λέει για τις άγριες και στυγνές ιδιότητές του καθώς και για τις πονηρές πράξεις του. (Ιώβ 1:13‐19· 2:7, 8· 2 Τιμόθεο 2:26) Καταγράφει μάλιστα συνομιλίες που είχε ο Σατανάς με τον Θεό και με τον Ιησού.—Ιώβ 1:7‐12· Ματθαίος 4:1‐11.
Από πού προήλθε ένα τόσο πονηρό ον; Πολύ προτού υπάρξει ο άνθρωπος, ο Θεός δημιούργησε τον “πρωτότοκο” Γιο του, ο οποίος τελικά έγινε γνωστός ως Ιησούς. (Κολοσσαείς 1:15) Με τον καιρό, δημιουργήθηκαν άλλοι «γιοι του Θεού», οι αποκαλούμενοι άγγελοι. (Ιώβ 38:4‐7) Όλοι ήταν τέλειοι και δίκαιοι. Ωστόσο, ένας από εκείνους τους αγγέλους επρόκειτο να γίνει Σατανάς.
  Το όνομα Σατανάς δεν του δόθηκε όταν δημιουργήθηκε. Πρόκειται για περιγραφικό όνομα, το οποίο σημαίνει «Αντίδικος, Εχθρός, Κατήγορος». Αποκλήθηκε Σατανάς επειδή επέλεξε μια πορεία ζωής ενάντια στον Θεό.
Μέσα σε αυτό το πνευματικό πλάσμα αναπτύχθηκαν αισθήματα υπερηφάνειας και αντιζηλίας απέναντι στον Θεό. Ήθελε να το λατρεύουν οι άλλοι. Όταν ήταν στη γη ο πρωτότοκος Γιος του Θεού, ο Ιησούς, ο Σατανάς προσπάθησε μάλιστα να υποκινήσει τον Ιησού να “κάνει μια πράξη λατρείας” προς εκείνον.—Ματθαίος 4:9.
Ο Σατανάς «δεν έμεινε σταθερός στην αλήθεια». (Ιωάννης 8:44) Υπαινίχθηκε ότι ο Θεός ήταν ψεύτης, ενώ στην πραγματικότητα εκείνος ήταν ο ψεύτης. Είπε στην Εύα ότι μπορούσε να γίνει σαν τον Θεό, ενώ εκείνος ήθελε να είναι σαν τον Θεό. Και πράγματι, μέσω των απατηλών του οδών, ικανοποίησε την ιδιοτελή του επιθυμία. Η Εύα τον έθεσε σε υψηλότερη θέση από ό,τι τον Θεό. Υπακούοντας στον Σατανά, τον αποδέχτηκε ως θεό της.—Γένεση 3:1‐7.
Υποθάλποντας το στασιασμό, αυτός ο κάποτε αξιόπιστος άγγελος έκανε τον εαυτό του Σατανά—αντίδικο και εχθρό του Θεού και του ανθρώπου. Ο χαρακτηρισμός «Διάβολος», που σημαίνει «Συκοφάντης», προστέθηκε επίσης στην περιγραφή αυτού του πονηρού. Αυτός ο πρωτοστάτης της αμαρτίας επηρέασε τελικά άλλους αγγέλους να παρακούσουν τον Θεό και να στασιάσουν μαζί του. (Γένεση 6:1, 2· 1 Πέτρου 3:19, 20) Οι άγγελοι αυτοί δεν βελτίωσαν την κατάσταση της ανθρωπότητας. Επειδή μιμήθηκαν τις ιδιοτελείς οδούς του Σατανά, «γέμισε η γη βία».—Γένεση 6:11· Ματθαίος 12:24.

Πόσο Ισχυρή Είναι η Επιρροή του Σατανά;

Ο δολοφόνος μπορεί να εξαφανίσει τα δακτυλικά του αποτυπώματα από τον τόπο του εγκλήματος προσπαθώντας να μην αφήσει ίχνη. Ωστόσο, όταν φτάνουν οι αστυνομικοί, συνειδητοποιούν ότι, αφού έχει γίνει έγκλημα, πρέπει να υπάρχει και δολοφόνος. Ο Σατανάς, ο αρχικός «ανθρωποκτόνος», προσπαθεί να μην αφήνει ίχνη της ταυτότητάς του. (Ιωάννης 8:44· Εβραίους 2:14) Όταν μίλησε με την Εύα, ο Σατανάς κρύφτηκε πίσω από ένα φίδι. Ο Σατανάς προσπαθεί ακόμη να κρύβεται σήμερα. «Έχει τυφλώσει τις διάνοιες των απίστων» ώστε να καλύψει το εύρος της ισχυρής επιρροής του.—2 Κορινθίους 4:4.
Εντούτοις, ο Ιησούς προσδιόρισε τον Σατανά ως τον εγκληματικό εγκέφαλο που κρύβεται πίσω από το διεφθαρμένο κόσμο στον οποίο ζούμε. Τον αποκάλεσε “άρχοντα αυτού του κόσμου”. (Ιωάννης 12:31· 16:11) «Ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται στην εξουσία του πονηρού», έγραψε ο απόστολος Ιωάννης. (1 Ιωάννη 5:19) Ο Σατανάς χρησιμοποιεί αποτελεσματικά “την επιθυμία της σάρκας και την επιθυμία των ματιών και την αλαζονική επίδειξη των μέσων διαβίωσης” προκειμένου να «παροδηγεί ολόκληρη την κατοικημένη γη». (1 Ιωάννη 2:16· Αποκάλυψη 12:9) Είναι αυτός στον οποίο υπακούει η ανθρωπότητα γενικά.
Όπως συνέβη στην περίπτωση της Εύας, έτσι και όσοι υπακούν στον Σατανά τον κάνουν στην πραγματικότητα θεό τους. Επομένως, ο Σατανάς είναι «ο θεός αυτού του συστήματος πραγμάτων». (2 Κορινθίους 4:4) Τα αποτελέσματα της διακυβέρνησής του περιλαμβάνουν υποκρισία και ψέματα, πόλεμο, βάσανα και καταστροφές, έγκλημα, απληστία και διαφθορά.

Πώς Μπορείτε να Αποφεύγετε την Επιρροή Του

Η Γραφή προειδοποιεί: «Να διατηρήσετε τη διανοητική σας διαύγεια, να είστε σε εγρήγορση». Γιατί; Επειδή «ο αντίδικός σας, ο Διάβολος, γυρίζει σαν λιοντάρι που βρυχιέται, ζητώντας να καταβροχθίσει κάποιον». (1 Πέτρου 5:8) Αν και αυτό το εδάφιο μας βάζει σε σκέψεις, είναι καθησυχαστικό να γνωρίζουμε ότι μόνο εκείνοι που δεν διατηρούν τη διανοητική τους διαύγεια—εκείνοι που δεν είναι σε εγρήγορση—θα “εξαπατηθούν από τον Σατανά”.—2 Κορινθίους 2:11.
Είναι ζωτικό να αποδεχόμαστε ότι ο Σατανάς είναι υπαρκτό πρόσωπο και να αφήνουμε τον Θεό να “μας κάνει σταθερούς” και να “μας κάνει ισχυρούς”. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να “ταχθούμε εναντίον του [Σατανά]” και να πάρουμε τη θέση μας στο πλευρό του Θεού.—

Shttp://tarosnews.blogspot.gr/

ΘΑΡΟΣ NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου