ίωξη – βόμβα κατά του προέδρου του Ολυμπιακού, Β. Μαρινάκη και άλλων 15 ποδοσφαιρικών παραγόντων και στελεχών της ΕΠΟ, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών υπό την κατηγορία της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Η δίωξη ασκήθηκε για την υπόθεση με τους στημένους αγώνες και τους εξαγορασμένους διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ανάμεσα στις κατηγορίες βρίσκονται αυτές της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Μεταξύ των κατηγορούμενων βρίσκονται παράγοντες του ποδοσφαίρου, στελεχών της ΕΠΟ και εν ενεργεία διαιτητές.
Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή διαφθοράς, λόγω της εμπλοκής στελεχών της ΕΠΟ.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε προς τους δημοσιογράφους, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας κ. Ηλίας Ζαγοραίος, οι κατηγορούμενοι είναι: 4 παράγοντες της ΕΠΟ, 2 παράγοντες ΠΑΕ, 2 πρόσωπα από την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, 3 διαιτητές (μεταξύ αυτών και εν ενέργεια).
Πέντε είναι οι κατηγορούμενοι από άλλες επιτροπές.
Οι διώξεις είναι πάντως προσωποποιημένες, και βασίζονται στις εξής κατηγορίες:
-Συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης
-Απάτη κατά συναυτουργία, κατ΄εξακολούθηση, συνήθεια και επάγγελμα σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος
-Απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία και κατ’έξακολούθηση με απειλή βλάβης δραστηριότητας που ασκεί ο εξαναγκαζόμενος και’επάγγελμα και συνήθεια
-Δωροδοκία και δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα που περιλαμβάνεται σε στοιχηματικές δραστηριότητες σε βαθμό πλημμελήματος (ειδικός ποινικός νόμος).
Την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης φέρουν συνολικά 7 από τα 16 εμπλεκόμενα πρόσωπα.
Στο μεταξύ ο αθλητικός εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας, που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης, αξιολόγησε εκτός από καταθέσεις μαρτύρων περισσότερες από 100 σελίδες νομίμως απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών.
Ο Β. Μαρινάκης εγκαλείται για σωρεία εγκληματικών πράξεων, μεταξύ των οποίων σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και δωροδοκία.
Σύμφωνα με διαρροές, οι δικαστικές αρχές εικάζουν πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός εκμεταλλεύεται συστηματικά αστυνομικούς, δικαστικούς, πολιτικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες, προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών περιλαμβάνει περίπου 100 σελίδες απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλιών που καταγράφηκαν το 2012, στις οποίες, μεταξύ άλλων, ο Μαρινάκης εμφανίζεται να κάνει κατάχρηση της επιρροής του ως επικεφαλής του Ολυμπιακού.
Ο Ανδρέας Κορέας, ο αρμόδιος εισαγγελέας της υπόθεσης, αναφέρει: “Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των μέχρι σήμερα απομαγνητοφωνημένων τηλεφωνικών συνομιλών, προκύπτουν οι κατώθι ενδείξεις: Ότι ο πρόεδρος και οι στενοί συνεργάτες του Ολυμπιακού στα πλαίσια του σχεδιασμού και της οργάνωσης της ομάδας τους, προσέγγιζουν και επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους, αστυνομικούς, δικαστικούς, πολιτικούς και άλλλους ισχυρούς παράγοντες της χώρας, κάποιους από τούς οποίους και προσλαμβάνουν σε καίριες θέσεις της ΠΑΕ μετά από την αποχώρησή τους από νευραλγικές θέσεις που κατείχαν στο δημόσιο.”
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν επίσης καταθέσεις από σειρά προσώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού από ανθρώπους που σχετίζονται με τον Ολυμπιακό.
Η πιο χαρακτηριστική κατάθεση προέρχεται από τον διαιτητή της FIFA, Πέτρο Κωνσταντινέα, ο οποίος κατέθεσε στον εισαγγελέα ότι μετά την επιλογή του για τον αγώνα της Superleague μεταξύ Ξάνθης και Ολυμπιακού στη σεζόν 2011-2012, διάφορα άτομα από την ΕΠΟ του είπαν ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να κερδίσει τον αγώνα.
Ο Κωνσταντινέας απάντησε ότι θα διαιτητεύσει τον αγώνα δίκαια και ότι ο «καλύτερος και ο πιο τυχερός θα κερδίσει».
Ο Ολυμπιακός έχασε το παιχνίδι και μετά από μερικές εβδομάδες ένας φούρνος που ανήκει στον Κωνσταντινέα υπέστη βανδαλισμούς και στη συνέχεια παραδόθηκε στις φλόγες μετά από τον εμπρησμό του από άγνωστα άτομα.
ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου